WordPress
Version 3.3

Szemantikus Személyes Publikációs Platform

Mindenek előtt

Üdvözöllek. A WordPress egy különleges projekt a számomra. Minden fejlesztő és közreműködő valami egyedit ad hozzá a keverékhez, és végül ebből valami olyan csodát alkotunk, amire büszke vagyok, hogy a része lehetek. Sok ezer munka óra került már bele, és elkötelezettek vagyunk, hogy ezt jobbá tegyük nap, mint nap. Köszönöm, hogy mostantól a te világodnak is a részét képezi.

— Matt Mullenweg

Telepítés: A híres 5 perces telepítő

 1. Tömörítsd ki a csomagot egy üres könyvtárba.
 2. Nyisd meg a wp-config-sample.php fájlt a kedvenc szerkesztőddel, mint a WordPad vagy valami hasonlóval, és töltsd ki az adatbázis kapcsolatoddal kapcsolatos részeket.
 3. Mentsd el a fájlt, wp-config.php néven
 4. Tölts fel mindent a tárhelyedre.
 5. Nyisd meg a /wp-admin/install.php fájlt a böngésződben. Ez be fogja állítani azokat a táblákat, amire szüksége lesz a blogodnak. Ha bármilyen hibát tapasztalsz, mégegyszer ellenőrizd le a wp-config.php fájlt, és próbáld újra. Ha megint nem sikerül, látogass el Fórumra és adj meg annyi technikai adatot a telepítéseddel kapcsolatban, amennyit csak össze tudsz gyűjteni.
 6. Jegyezd fel a jelszót, amit kapni fogsz a telepítés végén.
 7. A telepítő ezután a bejelentkeztő oldalra fog vinni. Lépj be az admin felhasználó névvel és a jelszóval, amit a telepítés közben generált. Ezután kattints a 'Profil' linkre a jelszó megváltoztatásához.

Frissítés

Automatikus frissítés használata

Ha 2.7 vagy újabb verziót használunk, lehetőségünk van automatikus frissítésre:

 1. Nyissuk meg a wp-admin/update-core.php a böngészőnkben és kövessük az instrukciókat.
 2. Több lépést szerettél volna? Pedig, csak ennyi!

Frissítés előtt, győződj meg róla, hogy minden olyan állományodról készítettél biztonsági mentést, amit módosítottál, mint pl. index.php.

Frissítés bármelyik korábbi verzióról WordPress 3.3-ra:

 1. Töröld a régi WP fájlokat, de mentsd el azokat amiket módosítottál.
 2. Töltsd fel az új fájlokat.
 3. Nyisd meg a böngésződdel a /wp-admin/upgrade.php szkriptet.
 4. Többet szerettél volt? Ennyi volt!

Sablon módosítások

Ha módosított sablonod volt valószínűleg változásokat kell eszközölnöd rajta. Ha az 1.2-es verziójú, vagy korábbi sablonod van, akkor írtunk egy különleges útmutatót neked.

Költözés más rendszerekről

WordPress képes számos rendszerből importálásra. Először fel kell telepítenünk egy WordPress-t, és beállítani a fent leírtak szerint, majd használjuk az importáló eszközöket.

Rendszer követelmények

Rendszer ajánlások

Online források

Ha bármilyen kérdésed merül fel, amire ebben a dokumentumban nem talátál választ, kérlek látogasd meg a WordPress számtalan online elérhető forrását:

WordPress Magyarország
A magyar WordPress közösség információs, és támogató oldala.
WordPress magyar nyelvű dokumentáció
A magyar nyelvű leírások és útmutatók.
Magyar WordPress Fórum
Kérdések, válaszok, témák, segítség, és minden ilyesmi.
WordPress magyarítás blog
Itt megtalálod a legfrissebb információkat a fordítás állapotáról, a kiadásokról, csomagokról, stb.
A WordPress Codex
A Codex a WordPress enciklopédiája, mindenről ami vele kapcsolatos. Ez a legátfogóbb angol nyevű információs forrás.
Fejlesztői blog
Itt megtalálod a legutóbbi frissítéseket és a WordPressel kapcsolatos híreket. Tedd könyvjelzők közé, és látogasd gyarkran.
WordPress Planet
A WordPress Planet egy hír gyűjtő oldal, ahol megjelenik minden információ a WordPressel kapcsolatos blogokból, az egész világról.
WordPress Support Forum
Ha már mindent átnéztél, és nem találod a választ, látogass el az nemzetközi támogató fórumra, ami nagyon aktív, és hatalmas közösség áll mögötte, akik készen állnak segíteni. Ahhoz, hogy segíteni tudjanak neked használj beszédes leírást a címben és fejtsd ki a kérdésed olyan részletesen ahogyan csak lehetséges.
WordPress IRC Csatorna
Végül, van egy online csevegő csatornánk, ami a WordPress-t használó emberek közötti beszélgetések és a segítség nyújtás helye. A fenti wiki oldal, a megfeleső helyre fog vinni téged. (irc.freenode.net #wordpress)

WordPress a hivatalos folytatása a b2/cafélog-nak, amit eredetileg Michel V készített. A munkát a WordPress fejlesztők folytatták. Ha szeretnéd támogatni a WordPress-t, kérlek fontold meg az adományozást.

Frissítés más rendszerről

WordPress képes importálni sok más rendszerből. Először egy WordPress-t kell telepítened, és működésre bírnod, ahogyan azt feljebb már leíruk.

XML-RPC és Atom felület

Mostantól olyan eszközökkel is küldhetsz bejegyzést a WordPress blogodra, mint Windows Live Writer, Ecto, Bloggar, Radio Userland (ami azt jeleni, hogy jelent, használhatod a Radio email-to-blog képességét), NewzCrawler, és sok más olyan eszközzel is, ami támogatja a Blogging API-kat! :) Az XML-RPC támogatásról további információt a Codex-ben találhatsz.

Bejegyzés küldése e-mailben

Küldhetsz bejegyzést bármilyen levelező kliensből! Ahhoz, hogy ezt beállítsd, menj az "Írás" beállítások képernyőre és töltsd ki a kapcsolódási beállításokat a titkos POP3 fiókodhoz. Ezután be kell állítanod a wp-mail.php időzített futtatását, hogy ellenőrizze a leveleslát, nem érkezett-e új bejegyzés. Az időzítést elvégezheted Cron feladat ütemezővel, vagy ha a ezt a szolgáltatód nem támogatja, akkor léteznek különböző weboldal monitorozó szolgáltatások, ezekkel bizonyos időnként meghivathatod a wp-mail.php szkriptet.

A beküldés nagyon egyszerű: Bármilyen e-mail ami elküldésre kerül a beállított címre publikálásra kerül, úgy, hogy a fejléc lesz a bejegyzés címe. A legjobb, ha ezt a címet titokban tartod. A szkript törölni fogja azokat az e-maileket, amiket már publikált.

Felhasználói szerepek

Eltávolításra kerültek a felhasználói szintek, azért, hogy flexibilisebbé tegyük a hozzáférési rendszert, ami a 2.0-ás verzióban került bevezetésre. Továbii információt a felhasználói szerepekről és képességekről a Codex-ben találsz.

Zárszó

Oszd meg a szeretetet

WordPress-nek nincs sok száz milliós marketing kampánya, nem szponzorálják hírességek, de van valami, ami ennél sokkal jobb lehet: Te. Ha örömöd leled abban, hogy a WordPress-t használod, beszélj a barátaidnak róla. Segíts olyanoknak a beállításban, akik kevésbé értenek hozzá, vagy írj egy áttekintő cikket a WordPressről és küld el valamilyen médium szerkesztőjének.

Szerzői jogok

WordPress GPL licenszeléssel jelent meg (nézd meg a licenc.txt-t).